Afspraak maken bij de gemeente

Afspraken maken bij de gemeente Gennep kan nu ook via de website.


  Klik op bijgevoegde link en lees het artikel op pagina 6  : Maas en Niersbode 27 mei 2015

(Tip: als U met de muis enter geeft op het artikel kunt de tekstgedeelten groter maken met scrollen)

=======================================

Wmo-raad

De wmo-raad in de gemeente Gennep geeft advies over plannen en beleid waaraan de gemeente werkt  op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Sinds de oprichting in oktober 2006 heeft de Wmo-raad zich over veel onderwerpen gebogen, vooral op het gebied van zorg en welzijn. Met de veranderingen in het sociale domein wordt het werk van de Wmo-raad extra belangrijk.


Wie maken deel uit van de Wmo-raad?

De Wmo-raad bestaat uit elf enthousiaste vrijwilligers. De meesten van hen zijn ook verbonden aan andere organisaties in Gennep, zoals KBO, de Gehandicapten organisatie Gennep en de huurdersbelangenvereniging. De leden van de Wmo-raad behartigen niet de belangen van hun organisatie en gaan ook niet voor het individuele belang van een inwoner. Zij geven advies als inwoners van de gemeente, vanuit hun eigen visie op de maatschappij en hun betrokkenheid bij het onderwerp.


Advies over allerlei onderwerpen.

De Wmo-raad vergadert in principe elke eerste dinsdagavond van de maand. De afgelopen tijd heeft de raad zich onder meer gebogen over het nieuwe beleidskader voor de Jeugdzorg in Noord-Limburg en over de samenwerking tussen de gemeenten Gennep, Bergen en Venlo op het gebied  van werk en inkomen. Politici en ambtenaren hechten veel waarde aan de adviezen van de Wmo-raad.


Versterking gezocht.

De gemeente krijgt meer taken op het gebied van zorg en welzijn. Dat betekent dat ook het aantal onderwerpen toeneemt waarover de Wmo-raad moer adviseren. De Wmo-raad wil dit graag goed blijven doen. Daarom is de raad op zoek naar versterking. Voelt u zich betrokken bij de Gennepse samenleving? Heeft u affiniteit met zorg en welzijn en wilt u meedenken over de plannen die de gemeente op dit gebied voorbereidt?

Neemt u dan contact op met: vice-voorzitter van de Wmo-raad: Ineke Lambregts, tel: 06 13 95 65 32  ;         E-Mail: ineke.lambregts.wmoraad@gmail.com

of met  ambtelijk secretaris van de Wmo-raad: Floor van der Giessen, tel: 0485 494141  ;     E-mail: f.giessen@gennep.nl

==============================================

Ontstaan van onze Gemeente


Ontstaan van onze Gemeente:

In het uiterste noorden van Limburg mondt het schilderachtige riviertje de Niers uit in de brede Maas. Al vele eeuwen gelden betitelden de Westgermanen deze plek als Ganipja", dat wil zeggen het samenvloeien van twee waterstromen. Deze Germaanse naam verbasterde door de eeuwen heen tot ', de naam van de stad en de gemeente die nog steeds liggen aan de samenvloeiing. De oeroude naam is ook het bewijs, dat op de stuifduinen tussen Maas en Niers reeds vanaf het begin van onze jaartelling een bewoningstraditie bestat. Ook archeologisch onderzoek toont aan dat de oudste bewoners zich in de vijfde eeuw ten noordwesten van de huidige historische stadskern vestigden.


De grenzen van de huidige gemeente Gennep kwamen tot stand na een gemeentelijke herindeling in 1973. Toen werden de oorspronkelijke gemeenten Gennep en Ottersum en een deel van de gemeente Bergen, namelijk de woonkern Heijen, samengevoegd.


Natuurlijk Gennep

Gennep is een stad met een vestingverleden. Gebouwen en straten herinneren aan vroegere tijden. Een stad ook waar het prettig winkelen is, waar de bezoeker graag naar toe gaat en er met genoegen zijn tijd slijt. Wandelend door de oude straten, met mooie winkels, restaurantjes en kroegen. In de gemeente zijn veel landelijke en natuurgebieden en mogelijkheden voor recreatie. Kortom een stad waarvan men zegt: 'Natuurlijk Gennep'. Deze slogan is enkele jaren geleden door burgers bedacht.


Natuur

De bosrijke, rustige omgeving met aanwezigheid van water en verschillende wandel- en fietsroutes maken Gennep aantrekkelijk voor verblijfrecreatie. Midden door de gemeente meandert het riviertje de Niers dat nog over een prachtig en bijna ongeschonden beekdal beschikt. De Zelderse Driessen ligt op een rivierduinencomplex in een meander van de Niers. Voor het zuiden van de gemeente zijn met name het karakteristieke Maasheggengebied en de beboste stuifduinen kenmerkend. De Heijense Bossen liggen op een stuifzandcomplex dat beplant is met naald- en loofhout. Ter plaatse van de Genneper- en Looierheide is een stuifduinengebied aanwezig dat sterk bebost is. Binnen het gebied ligt het Zevenmorgen Ziep, een ven waar bijzondere plantensoorten voorkomen. Gennep maakt deel uit van de Maasduinen. Dit gebied strekt zich uit van Mook tot en met Venlo. De vijf Maasduinengemeenten werken samen waar het gaat om toerisme en recreatie. Voorbeelden hiervan zijn de vele wegwijzerde wandelroutes ( waaronder het Pieterpad ) en de fietsknooppuntenoute.


Vitale vesting

Gennep is een vestingstadje en heeft ook cultuurhistorisch veel te bieden. De historische kern oefent aantrekkingskracht uit op de bezoekers. Onder andere het 17e eeuwse stadhuis, de middeleeuwse stadsmuur, Museum het Petershuis en de historische protestantse kerk zijn in dit verband de moeite van het vermelden waard. Bijzonder is ook het Ellen Hoffmann plein van mozaïk en de gebouwen die aan dit prachtige plein liggen. Breng ook eens een bezoek aan het gratis bezoekerscentrum in de gerestaureerde Martinus toren of wandel en fiets over de kroonwerken bij de ruïne van het Genneper huis. Beleef ook het verhaal van het Duits lijntje, deze wandel- en fietsroute neemt u mee de grens over door de prachtige natuur en spoorweggeschiedenis.


Keramiekstad

Kenmerkend aan Gennep is de pottenbakkerscultuur die ook vandaag de dag nog leeft in de regio, getuige de vele actieve keramisten en de jaarlijkse keramiekmanifestatie Keramisto. Sterk verbonden met het verleden, boordevol inspiratie en ambitie voor de toekomst. Kleurrijk als bewerkt keramiek en diep geworteld in de klei van Maas en Niers: dat is Keramiekstad Gennep. In Keramiekstad Gennep draait alles om inspiratie... voor een rijker leven. Hier komen vele vormen van genieten bij elkaar: Natuur, historie, de kwaliteit van het leven en keramische kunst en ambacht.